LHR_19-10_01_Erdbewegung-Osteuropa-CZE

Studenti ČVUT soutěží v Německu s nástavbou koleje v solárním desetiboji

Wuppertal (Německo) 11. června (ČTK) - Studentský tým Českého vysokého učení technického (ČVUT) se na soutěži Solar Decathlon Europe (Evropský solární desetiboj) v západoněmeckém Wuppertalu představil s projektem rekonstrukce a nástavby pražské univerzitní koleje Větrník. S tímto projektem se Češi chtějí prosadit v konkurenci 17 dalších týmů z celkem jedenácti zemí.

"Primární cenou je prestiž umístění v takovéto soutěži," řekla v rozhovoru s ČTK Kateřina Sojková z Fakulty stavební ČVUT, která je manažerkou projektu. To, zda Češi uspějí, bude jasné na slavnostní ceremonii 24. června.

Česká soutěžní stavba nazvaná FIRSTLIFE obsahuje studentský pokoj s koupelnou a společenskou místnost s kuchyní. Z obou místností lze vyjít na balkon. Na ploché vegetační střeše domu, přístupné po kovovém schodišti, je relaxační pobytový prostor s posezením pod pergolou. Použity jsou přednostně přírodní a přírodě blízké materiály. Stěny v interiéru jsou obloženy deskami z lisovaných nápojových kartonů. Dům je pasivní a využívá obnovitelné zdroje energie.

Český tým, který tvoří asi 60 lidí, z nichž 40 je studentů, projekt připravoval více než rok, kdy zpracovával projektovou dokumentaci a nakonec v dubnu soutěžní objekt postavil v univerzitním středisku v Buštěhradu. Odtud byl v květnu v osmi kamionech převezen do Wuppertalu, kde byl opět v soutěžním areálu sestaven.

"Při sestavování a převozu jsme neměli problémy, které by nebylo možné vyřešit. Ale samozřejmě bylo nutné na stavbě dořešit, když třeba na sebe pasovalo něco trochu jinak, než když jsme to poprvé montovali v Čechách. Museli jsme si s tím poradit, někde třeba zvětšit mezery mezi fasádními panely nebo udělat nějaké dodatečné úpravy," vysvětlila Sojková. "Všechno, s čím jsme počítali, se podařilo udělat," doplnila.

Jako modelovou budovu si Češi vybrali studentskou kolej Větrník, která ovšem takto rekonstruována a rozšířena nebude. Projekt by se ale mohl uskutečnit jinde. "Jednáme o tom, že by tento projekt rekonstrukce a nástavby byl aplikován na jedno křídlo strahovských kolejí. Rádi bychom to realizovali, protože projekt by to vyneslo na novou úroveň," řekla Sojková.

Český soutěžní objekt zůstane ve Wuppertalu jako součást nově budovaného Solárního kampusu, který bude sloužit k dlouhodobému ověřování vlastností staveb a k propagaci udržitelné výstavby.