LHR_19-10_01_Erdbewegung-Osteuropa-CZE

Pestrou zelenou střechu v Truhlářské ulici zdobí bílé i fialové kvítí

Stromky, keře i pestrobarevné květiny a traviny zdobí elegantní zelenou střechu na administrativní budově v Truhlářské ulici, která se nachází v samém centru Prahy. Nově zrenovované místo s příjemnou atmosférou láká k posezení všechny místní zaměstnance. Intenzivní vegetační střecha zároveň vzbudila zájem lidí hlasujících v letošním ročníku soutěže Zelená střecha roku, a získala proto Cenu veřejnosti.

Fenomén zelených střech, hojně rozšířených třeba v Paříži či ve Vídni, začal v poslední době nabývat na popularitě i v Česku. Jejich použití je praktické, protože zlepšují městské mikroklima, podporují biodiverzitu a brání město proti nadměrnému přehřívání, ale jejich funkce je také estetická a sociální. Návrat zeleně zkrášluje nejen městskou krajinu, ale také představuje lákavé místo k odpočinku.

Již devátým rokem u nás letos soutěžily nejkrásnější a nejzajímavější vegetační střechy o titul Zelená střecha roku, jejímž hlavním partnerem je společnost ISOVER, Saint-Gobain. Ta je také jedním z největších realizátorů vegetačních střech u nás. „V soutěži byly zastoupeny různé typy zelených střech. Ať už šlo o klasické extenzivní zelené střechy například na panelových domech, střechu kostela nebo třeba o uzavřenou střešní zahradu s tropickými rostlinami,” komentuje letošní ročník Josef Hoffmann, jeden z porotců, který se v ISOVERu právě na zelené střechy specializuje. Cenu veřejnosti za všechny kategorie získala právě výjimečně estetická zelená střecha na administrativní budově v Truhlářské ulici. Porotci ji pak v kategorii “intenzivní veřejné střechy” zařadili na třetí místo.

Střecha, nebo spíše terasa navazující na druhé nadzemní podlaží administrativní budovy v centru Prahy 1, by se dala popsat jako “zelená oáza” uprostřed rozpáleného centra. Střešní zahradu o výměře 250 metrů čtverečních navrhlo studio Jakub Cigler Architekti a zrealizovala ji společnost Zahradní architektura Kurz. „Princip zelené oázy spočívá v tom, že se intenzivní vegetace nachází zejména po obvodu střechy. Ve vnitřním prostoru jsou pak pobytové zóny, které poskytují dostatek soukromí,” vysvětluje Josef Hoffmann. Zvenčí přitom podle něj střecha působí jako kompaktní zelený ostrov.

Přístupný prostor zde existoval již od 90. let, místní zaměstnance ale nic nelákalo, aby sem chodili trávit čas. „Majitelé si zde proto nechali vybudovat neobvykle estetický prostor, který naplno využívá potenciál místa,” říká odborník z ISOVERu. Realizace začala výměnou hydroizolace za speciální podkladovou vrstvu, která odolává prorůstání kořenů. Následovala ochranná geotextilie a nopová fólie. Souvrství zakončila separační membrána a vegetační vrstva v podobě kombinace substrátu a hydrofilní vlny. „Důležitou vrstvou je takzvaná hydroakumulační vrstva v podobě substrátových desek ISOVER Flora. Ty umí v konstrukci vegetačních střech nahradit zeminu. Zároveň mají skvělou vodozádržnost, díky čemuž zadržují značné množství dešťové vody. Tím se výrazně snižuje množství vody, které se musí na střechu dodávat pro zálivku. Navíc umožňují jednoduše modelovat terén a skladbu celkově vylehčují,” vysvětluje Josef Hoffmann.

Samotná vegetace střechy byla vybrána tak, aby respektovala různé podmínky oslunění v rámci jedné plochy. „Z keřů byly pro stinná místa zvoleny zimostráz a hortenzie, v osluněné části zase láká motýly komule,” popisuje odborník z ISOVERu. Jelikož se jedná o takzvanou intenzivní zelenou střechu, zastoupeny jsou zde i dřeviny. „Muchovníky a ptačí zoby byly vysazeny na mírné terénní modelaci přesně na pozici sloupů, které se nachází pod nimi,” říká Josef Hoffmann. Obvod střešní zahrady pak rámuje zelený prstenec v podobě trvalek a travin, které hrají různými barvami od bílé po fialovou i občasnými odstíny oranžové.

Atmosféru střechy doplňují kromě zeleně i různé designové prvky. Posedět se lze dá na lavicích z modřínového dřeva i na barevných kovových židlích. Modřínový přířez byl hlavním materiálem i pro paluby teras, které jsou přerušovány světlíky v podobě pochozího skla. Klid zde evokuje i tlumené osvětlení v podobě drobných reflektorů, které neoslňují okolí. „Celý prostor se vyznačuje přirozenou elegancí a nenápadným vkusem,“hodnotí svůj dojemodborník z ISOVERu a dodává, že právě to mohly být důvody jejího úspěchu u hlasující veřejnosti