MB crusher 3

Nevyhovovala jim dispozice ani akustika. V panelákovém bytě tak zbourali všechny příčky a postavili si nové ze sádrokartonu

Vladimíru Vackovi a jeho přítelkyni Elišce nevyhovovaly dispozice nově zakoupeného panelákového bytu v Králově Dvoře. Rozhodli se proto vybourat všechny staré příčky a svépomocí zbudovat nové ze sádrokartonu. Díky tomu, že se zapojili do rekonstrukční výzvy společností Rigips a ISOVER, získali navíc velkou část materiálu zdarma.

Když se Vladimír Vacek, rodák z Berouna, hlásil do rekonstrukční výzvy organizované společností Saint-Gobain, na své rekonstrukci již dávno pracoval. Panelákový byt ze 70. let, který si s přítelkyní Eliškou pořídil v Králově Dvoře, se rozhodl předělat ještě předtím, než se do něj nastěhují. „Nelíbilo se nám staré umakartové jádro a nevyhovovala nám dispozice bytu. Problém byl i se špatnou akustikou a chybějící izolací. Dospěli jsme tedy k názoru, že bude nejlepší strhnout všechny vnitřní příčky a vystavět je znovu,” vypráví. Nové příčky chtěl Vladimír zbudovat ze sádrokartonu, protože mu to oproti práci s jinými materiály připadalo výrazně jednodušší. „U zděných příček bychom potřebovali posudek dokládající, že nezatíží konstrukci domu. Sádrokarton je lehký, takže s tím problém nebyl, a navíc jsme mohli vše udělat s rodinou svépomocí. Na celou rekonstrukci jsme si najímali pouze obkladače a pak elektrikáře a instalatéra na zajištění rozvodů,” vysvětluje.

Při zjišťování informací o práci se sádrokartonem narazil pan Vacek na rekonstrukční výzvu, kterou pořádají Rigips a ISOVER, divize předního výrobce stavebních materiálů Saint-Gobain. Zaslal proto do soutěže svůj projekt a v hlasování veřejnosti skončil na třetím místě. „Do rekonstrukční výzvy se může přihlásit každý, kdo plánuje rekonstrukci svého bytu či domu. První tři projekty vybrané odbornou porotou obdrží zdarma stavební materiál a ostatní získají technickou podporu od našeho projektového týmu,“ popisuje princip soutěže Robert Hošek, technický poradce z Rigipsu. Právě ten následně radil Vackovým s praktickou částí rekonstrukce.

Do pevných desek se dá kotvit

V bytě byla původně průchozí jak hala, tak obývací pokoj. Z Modrých akustických sádrokartonových desek Rigips, které tvořily největší část výhry, Vackovi zbudovali nové příčky tak, aby vznikly tři neprůchozí místnosti. „Zároveň jsme zvětšili koupelnu, toaletu a předsíň, kam se nyní vejde i rozsáhlý botník,” říká Vladimír. Akustice v bytě prospěla kromě desek také minerální izolace ISOVER Piano, jež byla použita jako výplň v dutinách příček. „Na některých místech pak byly naistalovány speciální vysokopevnostnídesky Habito® H, do nichž se na rozdíl od předchozích dřevotřískových stěn dá kotvit,” dodává Robert Hošek. Sádrokartonové desky navíc díky své tenkosti ušetřily v bytě o rozloze necelých 70 metrů čtverečních poměrně dost místa.

Na chodbě, v koupelně či v kuchyni byly navíc využity sádrokartonové podhledy. „Mají především estetický účinek. V koupelně či na toaletě se do nich mohla schovat elektroinstalace, v kuchyni se zase pod sádrokartonový záklop schovalo vedení digestoře,” vysvětluje odborník z Rigipsu. Aplikace sádrokartonových podhledů navíc s jistotou zabrání prasklinám, které se běžně objevují ve spárách mezi betonovými panely stropů.

Stavba příček trvala od listopadu do února

Vladimír a Eliška koupili byt v lednu roku 2021. Na rekonstrukci si vytyčili rok a půl, než Eliška dostuduje. Do té doby žili každý s rodiči, on v nedalekém Trubíně a ona poblíž Kostelce nad Černými lesy. „Rekonstruovat jsme reálně začali v polovině dubna 2021 a do bytu jsme se nastěhovali na začátku září 2022. Samotná stavba příček začala v listopadu 2021 a tmelení bylo dokončeno někdy na přelomu února a března,” popisuje Vladimír. Tmel Rifino Top, který byl také součástí výhry, využili na celoplošné tmelení a pokryli jím tak celou plochu příček. To jim přišlo jednodušší, než tmelit spáry na sádrokartonu do ztracena. „Příčky jsou tak pokryty vlastně jen tmelem, žádná další vrstva nebyla nutná. A přestože již prošly topnou sezónou, zatím se na nich neobjevily žádné praskliny,“ upozorňuje Robert Hošek.

Ačkoliv se Vladimírovi a Elišce nejprve zdál o, že je v bytě málo oken, a chtěli jej proto ladit do světla, nakonec dospěli k názoru, že interiér zas tak tmavý není. „Rozhodli jsme se proto začlenit jednoduché tmavé detaily, například černé kliky a lampy nebo šedivé dveře, ve skandinávském industriálním stylu,” vysvětluje Eliška. V současné době s Vladimírem v bytě již bydlí, dovybavují jej a čekají na dokončení posledních úprav.

Rekonstrukční výzvu pořádá společnost Rigips již tradičně, letos poprvé se však spojila s ISOVEREM, další divizí společnosti Saint-Gobain, která se zaměřuje na výrobu izolačních materiálů. Z celkového počtu 42 zapojených projektů byly vybrány tři nejlepší. Vladimír Vacek, který skončil na třetím místě, obdržel stavební materiály v hodnotě 35 tisíc korun a stoprocentní slevu na jakýkoliv kurz ve Škole suché výstavby v Horních Počaplech.