Cime 1 kvartál 2024

Blansko na návrh obyvatel upravilo prostranství před knihovnou

Blansko (ČTK) - V centru Blanska vzniklo další místo, kde si lidé mohou posedět a odpočinout si, město na návrh obyvatel k tomuto účelu upravilo prostranství před knihovnou v Rožmitálově ulici. Město o tom informovalo na svém webu. Blansko v tomto roce uskutečnilo i další dva návrhy obyvatel. Jde o tzv. bosou stezku na nábřeží Svitavy a slackline pro chození po napjatém popruhu na Sportovním ostrově. Letos v participativním rozpočtu Blanska uspěl projekt nového parku v Salmově ulici.

Na ploše před knihovnou a informační kanceláří Blanka přibylo několik laviček, sedáků a stolků. Nový mobiliář nahradil původní betonové květináče. "Posezení mění daný prostor na místo, kde bude možné si odpočinout, posadit se a případně se i pobavit. Aktuálně se daným místem jen prochází. Přitom prostor před knihovnou a před informační kanceláří může skýtat i možnost se zastavit a posedět," uvedl autor návrhu Lukáš Dlapa.

Vedení města rozhodlo, že s uskutečněním vítězného návrhu spojí také úpravu povrchu celého prostranství. Instalaci mobiliáře tak předcházelo kompletní předláždění plochy. Kromě sjednocení různých nesourodých povrchů to mělo i praktický důvod, v minulosti se po deštích tvořily kaluže přímo ve vstupu do knihovny i informační kanceláře.

V letošním participativním rozpočtu Blanska uspěl projekt nového parku v Salmově ulici, zvítězil v hlasování obyvatel. Prostor se vzrostlými stromy tak doplní altán, lavičky nebo herní prvky, aby se lokalita stala atraktivním místem zejména pro ty, kteří žijí v okolí. Vítězný návrh radnice uskuteční nejspíše příští rok, v rozpočtu, jehož návrh budou zastupitelé schvalovat na svém prosincovém jednání, je pro něj vyčleněno 700.000 korun.